Eind maart 2022 organiseerde MVG een excursie naar landgoed Reuversweerd in Brummen. Een groep van zo’n 20 leden van het kennisnetwerk Duurzaamheid en Innovatie van het Gelders Restauratie Centrum (GRC ) bezocht dit rijksmonument.

Op dit landgoed worden diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd op zowel installatietechnisch als bouwkundig gebied. Een mooi voorbeeld van hoe het verduurzamen van monumenten zeer goed mogelijk is.

Zo zal er gebruik gemaakt gaan worden van zonne-energie en kleine windmolens. Ook wil men ter plaatse waterstof gaan maken dat als opslagmedium voor duurzame opgewekte energie kan dienen.
Voor de isolatie wordt gebruik gemaakt van dampopen capillair actieve isolatie en wordt geïsoleerd monumentenglas toegepast. Het schilderwerk gebeurt met verf op basis van lijnolie. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Technische Universiteit Delft monitoren het project op het gebied van de thermische isolatie, waarbij temperatuur en vocht worden gemeten van de verschillende bouwonderdelen.