Op 29 november 2017 vond de thema bijeenkomst van het kennisnetwerk voor duurzaamheid en innovatie (D&I) in de restauratie van de provincie Gelderland, plaats. Dit kennisnetwerk wordt vanuit het Gelders Restauratie Centrum (GRC) georganiseerd.  37 aanwezigen luisterden in de monumentale omgeving van kasteel Doorwerth naar 4 interessante sprekers, allen nauw betrokken bij duurzame verf vanuit hun eigen invalshoek.

Na een korte introductie door Joop van Burk, directeur van het GRC, leidde Marjo van Gennip (samen met Joop van Burk, organisator van dit netwerk en de bijeenkomsten) de verschillende sprekers in.
Bas van der Geest, duurzame ondernemer, pionier inzake duurzaamheid in de verfbranche, eigenaar van schilderbedrijf van der Geest en verfproducent van Rolsma verf, vertelde enthousiast over de ontwikkeling van biobased verf, het proces om te komen tot innovaties en de hobbels die je als bedrijf hierin soms moet nemen. Enkele voorbeelden van innovaties werden genoemd, zoals de biobased kwastengel en het product Jeans on the wall.
Vervolgens vertelde Adrie Broens, verftechnisch adviseur, de ins en outs van het product lijnolieverf. Adri sinds lang al zeer bekend en betrokken bij de ontwikkeling van lijnolieverf, vertelde over de voor en nadelen van het product, de opbouw, de specifieke eigenschappen, de toepassingsmogelijkheden en waarom het zo geschikt is voor monumenten.
De derde spreker, Richard Hoogstraten, zelfstandig schilder met natuurlijke verven, publicist voor de schildersvakkrant en adviseur, vertelde ons zijn ervaringen over het werken met lijnolieverven maar ook met andere producten zoals minreaalverf of recycled verf. Hij gaf aan waarom hij de keuze heeft gemaakt voor deze producten, wat zijn drijfveer is en hoe goed je met deze producten kan werken.
Ilco Postma, projectleider bij woningcorporatie Vivare uit Arnhem, sloot de bijeenkomst af door de praktijkervaringen te delen van een project waarbij monumenten van Vivare met zowel lijnolie als andere verfsystemen zijn geschilderd. Hierdoor kunnen de verschillende systemen met elkaar vergeleken worden. Dit project is in samenwerking met schildersbedrijf Van der Geest, bouwbedrijf Hoffman en gemeente Rheden uitgevoerd. De verschillende producten zullen de komende jaren gemonitord worden.

Na de verschillende sprekers met ieder hun eigen inbreng te hebben gehoord, werd na een vragenrondje en enige discussie, de bijeenkomst afgesloten. De aanwezigen waren enthousiast over de bijeenkomst, gaven aan nieuwe kennis en inzichten op te hebben gedaan. Hiermee is het doel van het GRC, het delen van kennis voor dit moment in ieder geval bereikt.